Ideologisk udgangspunkt

Fællesskab & Givisme


Natur & bæredygtighed

I Aarhus Jazztømmerflåde er vi inspirerede af et økofeministisk verdenssyn. I økofeminisme kæmpes der blandt andet imod udnyttelse, undertrykkelse og krænkelse af naturen. Herigennem er en af hensigterne ved økofeminisme at opnå en verden, hvor menneske og natur er i respektfuld udveksling med hinanden, da det menes, at man ikke kan respektere det ene uden at respektere det andet.


Vanebrud for klimaet

Aarhus Jazz Tømmerflåde lever af at skabe vanebrud, fordi vi tror på, at når vi rives ud af vores vante hverdag, åbner det op for at vi kan opleve vores omgivelser på en mere nærværende måde, der afføder forundring, nysgerrighed og refleksioner.

Vi er inspirerede af økofeminismen, fordi den åbner op for forandring gennem et opgør med fastgroede strukturer, normer og vaner. Dette spiller godt ind i vores måde at arbejde på, som netop indebærer vanebrud og refleksion over det givne i den verden, der omgiver os.

Med udgangspunkt i økofeminisme bruger vi forskellige kunstretninger – blandt andet musikalske, skulpturelle og litterære – til at sanseliggøre klima- og naturudfordringerne, da vi mener, at den kunstneriske skabende proces bringer følgende i spil: handlekraft, livsglæde, mod, nærvær, åbenhed og fantasi. På baggrund af dette tror vi på, at kunsten har en stor social forandringskraft, som vi er nysgerrige på at udfolde og aktivere i forhold til klima- og naturudfordringen. Denne forandringskraft, håber vi, har potentiale til at skabe en refleksion, der danner grundlag for vanebrud, der kan gavne naturen og klimaet.

I forbindelse med vores arbejde med at skabe rum for refleksion og vanebrud er det en betingelse for os at kunsten, vi kuraterer, er positiv, håbefuld og handlingsorienteret og samtidig præsenterer konkrete eksempler på ressourcebesparende og bæredygtige initiativer.